Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti | Karşılaştırma

Ekonomi ve Siyaset; birbirini etkileyen iki disiplin. Her siyasi kararın ekonomi üzerinde bir etkisi var; bu bağlamda bu iki disiplin birbirinden ayrı düşünülemez. Belki de bu yüzden Amerikan siyaseti istesek de istemesek de günlük hayatımızda hepimizin karşısına çıkıyor; çünkü dünya üzerindeki en büyük ekonomiye sahip ülke konumunda olan Amerika'nın siyasi kararları çoğu zaman dünya ekonomisini de etkiliyor.

Kendi adıma konuşursam Amerika'daki politik sistemini anlamakta çoğu zaman güçlük çekiyorum. Bunun nedeni kendine özgü dinamiklere sahip olması ve Türkiye'deki politik sistemden tamamen farklı olması. Buna karşılık, Amerikan siyaseti hakkında minimum bilgi düzeyine sahip olanlar bile Amerika'da mevcut olan iki siyasi partiyi duymuştur: Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti.

Amerikan başkanlarını incelediğimizde Amerika'nın 16 tane Demokrat, 19 tane Cumhuriyetçi başkana sahip olduğunu görülüyor. Şimdi sizler için en bilindik Amerikan başkanlarını ve mensubu oldukları partileri aşağıya sıralıyorum:

1. Abraham Lincoln: Cumhuriyetçi
2. Franklin D. Roosevelt: Demokrat
3. John F. Kennedy: Demokrat
4. Richard Nixon: Cumhuriyetçi
5. Ronald Reagan: Cumhuriyetçi
6. George H. W. Bush: Cumhuriyetçi
7. Bill Clinton: Demokrat
8. George W. Bush: Cumhuriyetçi
9. Barack Obama: Demokrat
10. Donald Trump: Cumhuriyetçi

Demokrat Parti vs Cumhuriyetçi Parti

Peki bu iki partinin farkları nedir? Nerelerde ayrılmaktalar? 


İki partinin görüşü ve ülküsü arasında belirgin farklılıklar mevcut. Bununla beraber iki partinin; vergiler, devletin ekonomideki rolü, haklar (sosyal güvenlik, sağlık sigortası), silah kontrolü, göç, sağlık, kürtaj, çevre politikası ve düzenlemeler gibi konulardaki politikaları ve politik pozisyonları arasında da büyük farklılıklar mevcut. Diffen sitesindeki karşılaştırma tablosunu sizin için Türkçe'ye çevirip aşağıya tablo olarak koydum. Tabloyu incelerseniz iki parti arasındaki farkları daha iyi anlayabilirsiniz.

Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti Karşılaştırma Tablosu

Tablo sayesinde iki partinin görüşleri ve politik pozisyonlarını ilk kez bu kadar ayrıntılı karşılaştırma imkanım oldu; benim gibi ilk kez görenler olabilir diye Türkçe'ye çevirip sizlerle de paylaşmak istedim.

Emel
Ocak 2019

Kaynakça:
https://www.diffen.com/difference/Democrat_vs_Republican

Yorumlar