Kitap okumaktan keyif alan birisi olarak; kitap okumak isteyen ama kitap okuma alışkanlığı olmayan insanlar için elinizden bırakamayacağınız kitaplar önermeye geldim!
Bir yerde "kitap okumayı sevmiyorsanız doğru kitabı bulmamışsınızdır." yazıyordu. Doğru! Ben de ilkokuldayken kitap okumayı sevmezdim. Bir gün yazlıkta can sıkıntımı gidermek için annemle bir kitap aldık. Kitabı elimden bırakamadım; iki gün içinde bitirdim. O zamana göre kalın bir kitaptı benim için. Hemen gidip devam kitaplarını aldık; kısa sürede tüm seriyi bitirdim. Edebi açıdan pek değerli bir seri olduğunu söyleyemem, ama küçük yaşımda bana kitap okumayı sevdiren bir seri olması sebebiyle hala severek anıyorum.
Kitap okumayı sevmek için; seveceğiniz kitaplar okumalısınız. Bu bakımdan kitap seçimleriniz büyük önem arz ediyor. Ben de size kitap okuma alışkanlığı olmayanların bile kolayca okuyacağı birkaç kitaplık bir liste hazırladım. Yaşınızın büyük olduğunu varsaydığım için edebi açıdan da doyurucu kitaplar seçmeye özen gösterdim.
Bu arada arkadaşlarımla okuduğumuz kitapları daha iyi özümseyebilmek adına bir instagram sayfası açtık. Kitap bitince üzerine düşünmek, daha önce okumuş olanlarla kitabı tartışmak, yorumlamasını yaparak okumamış olanlara kitabı tanıtmak açısından güzel bir sayfa oldu. Takip ederek kitaplar hakkında düzenli bilgi alabilirsiniz. Instagram sayfamızı ziyaret etmek için tıklayabilirsiniz.
1. Stefan Zweig - Satranç
Hem öyküsü hem de anlatımı bakımından bir çırpıda okunacak bir kitap. Ayrıca Zweig, psikolojik ve sosyolojik unsurlarla öykülerini harmanlayarak hikayesini daha ilgi çekici hale getirmekte usta birisi.
Konusu: New York’tan Buenos Aires’e giden bir gemide dünya satranç şampiyonunun bulunduğu haberi kulaktan kulağa yayılır. Gemidekiler şampiyonu satranç oynarken izleyebilmek için bir satranç partisi düzenler ve zor da olsa şampiyon gelir. Gemidekileri kolayca mat edebilecekken yabancı bir adamın yardımı ile oyun uzar. Nazi Almanyası'nda yaşayıp acılar çeken bu adam, orada akıl sağlığını korumak için binbir şey dener. Yıllar sonra gemide kendisine hapis zamanlarını hatırlatan bir olayla karşılaşır.
2. Stefan Zweig - Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu
Zweig'ın bu konuda başarılı olduğunu söylemeliyim. Öykülerinin ince ve akıcı olması bir solukta okumayı mümkün kılıyor.
Konusu: Mektubu yazan kadının adını bile bilmiyoruz. Sadece, duyduğu platonik aşkı ve bu aşkın hayatını nasıl değiştirdiğini görüyoruz. Çoğumuzun daha önce yaşadığı ya da hissettiği şeyler, istesek bile kağıda dökemeyeceğimiz bir ustalıkla kağıda işlenmiş. Kitabın ilk yayınlandığı yıllarda nasıl oldu da ikinci bi’ “Genç Werther’in Acıları” vakası yaşanmadı? Şaşırtıcı doğrusu.
3. Zülfü Livaneli - Serenad
Livaneli'nin en çok bilinen eserlerinden biri olan Serenad; Çağdaş Türk Edebiyatı'nın da hatrı sayılır romanlarından biri olarak literatürde yer edinmiştir. Hala Livaneli okumamışsanız, Serenad oldukça iyi bir seçim olacaktır. Romanda iki burjuva insanın hayatlarının ortak bir eksende buluşması anlatılırken değinilen siyasi, kültürel ve tarihi meseleler romana ayrı bir derinlik katıyor.
Konusu: 1930'larda İstanbul Üniversitesi'nde hocalık yapmış olan Alman asıllı Profesör Wagner (87) yıllar sonra İstanbul'u ziyaret eder. İÜ Halkla İlişkiler görevini Sürdüren Maya (36) profesörü gezdirmekle görevlidir. Livaneli; Yahudi Soykırımı, Mavi alay gibi tarihi olayları da hikayesinin içine katarak, hem okuması keyifli bir roman sunuyor hem de ufkunuzu genişletecek olayları daha iyi anlamanıza katkıda bulunuyor.
4. Paulo Coelho - Simyacı
Bu roman öyle bir roman ki tüm dünyada fenomen haline gelmiş; tüm yazarların ölmeden önce mutlaka okunması gereken kitaplar listesinde yerini almıştır. Bir kılavuz, yol göstericidir aynı zamanda. Büyümeye adım adım yürüyen çocukların okuduktan sonra evrenini değiştiren, dünyaya bakışını sorgulatan, felsefi niteliği oldukça yüksek bir yapıttır.
Konusu: İspanya’dan kalkıp Mısır Piramitlerinin eteklerinin hazinesini aramaya gelen Endülüslü çoban Santiago’nun masalsı yaşamının felsefi öyküsünü bir solukta okuruz. Santiago'nun bu yolculukta başına gelenler, insan yaşamındaki tecrübelerin yansımasıdır adeta. Simyacı bir umudun peşinden sürüklenirken biz de onunla birlikte geleceğe yahut geçmişimize, doğrularımıza ve yanlışlarımıza fırtınalı bir yolculuk yaparız.
5. Khaled Hosseini - Uçurtma Avcısı
Kitap ilk başta okuma alışkanlığı olmayanlara kalınmış gibi gelse de konusu ve anlatımı sayesiyle bir solukta bitiveriyor. Gözünüz korkmasın.
Konusu: İki çocukluk arkadaşı olan Emir ve Hasan’ın başından geçenler anlatılıyor. Bir gün Emir, Hasan’ın yaşadığı olaylar sonucunda O’na ihanet eder ve gerçeklerden bahsetmeyip Hasan ile ilişkisini bitirmeye karar verir. Yıllar geçtikçe Emir geçmişte yaptığı hatadan büyük pişmanlık duymaya başlar. Vicdanını rahatlatmak adına çocukluk arkadaşına yardım etmeye çalışır. Bu işe yaramış mıdır onu da kitabın sonunda öğreneceğiz. Kitaptan çıkarılacak bir sonuç varsa o da asla doğrudan uzaklaşmamalıyız..
Son Not: Listeye hepsini eklemesem de Stefan Zweig'ın kitaplarını incelemenizi tavsiye ederim. Hepsi bu listeye girebilecek kitaplar.
Sizlere kitap okuma alışkanlığı olmayanların bile kolayca okuyabileceği bir liste hazırladım. Listedeki kitapların hepsi gerek konusu gerek yazarların dilleri olsun keyifle okuyacağınız kitaplar. Umarım ki size kitap okumayı sevdirecek kitaba yaklaşmanızda ufak da olsa bir yardımı olur. Sağlıcakla kalın!
"A reader lives a thousand lives before he dies, the man who never reads lives only one."
George R. R. Martin
Yorumlar
Yorum Gönder