İKSV'nin Şubat 2017 tarihli "Kültür-Sanatta Katılımcı Yaklaşımlar" raporuna göre Türkiye'de "hiçbir etkinliğe katılmadım" diyenlerin oranı %70. Özellikle AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında bu oranın ne kadar düşük olduğu daha da gözler önüne serilmektedir.
Kültürel Etkinliklere Katılmak Neden Önemli?
İktisat bölümünde okuyanların aşına olduğu iki kavram vardır: Büyüme ve Kalkınma. İktisadi büyüme genellikle kişi başına düşen gelirin ve milli gelirin artmasıdır. Kalkınma ise iktisadi büyümenin yanında ülkenin sosyo-kültürel açıdan da gelişmesidir. Bu bakımdan kültür sanat etkinlikleri bir ülkenin gelişmesi açısından önemlidir.
İşin iktisadi bölümünü bir kenara bırakırsak, ülkelerin aydın kesimini incelediğimizde kendilerini birçok alanda geliştirmiş insanlar olduklarını görürüz. Bir insanın entelektüel birikimine katkıda bulunması için kültür sanat alanında kendini geliştirmesi gerektiği bir gerçek.
"İPSOS’un 2016’da Türkiye’deki 34 ilden 13.799 kişiyle gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarını içeren Türkiye’yi Anlama Kılavuzu’na göre toplumun yüzde 49’u hiçbir zaman sinemaya gitmiyor; yüzde 39’u hiç kitap okumuyor; yüzde 66’sı konser, tiyatro ya da opera gibi herhangi bir etkinliğe katılmamış; yüzde 81’i hiçbir enstrüman çalmıyor; yüzde 57’si video, VCD, DVD ya da internet üzerinden film veya dizi izlemiyor; yüzde 47’si hiç dergi okumuyor; yüzde 86’sı hiçbir hobi kursuna gitmemiş. En sık yapılan aktivite ise yüzde 85’le televizyon izlemek." (İKSV)
Burada aydınlatmamız gereken birkaç konu var. Türkiye gibi gelir eşitsizliğinin yüksek olduğu bir ülkelerde bazı insanların bu tür etkinliklere para harcamak istememesi anlaşılabilir; fakat şunu hatırlatmak gerekir ki kültürel etkinliklere katılmak için çok yüksek bir gelire sahip olunması gerekmemektedir. Zira her etkinliğin ucuz bir alternatifi bulunmaktadır.
Bu konu hakkındaki örneğimi İBB Şehir Tiyatroları (Darülbedayi) üzerinden vermek istiyorum. Küçük yaşlarda tiyatro ile ilişkim okulumuza gelen tiyatroları izlemekten ibaretti. Üniversiteye geçince kendimi kültürel anlamda geliştirmek istediğim için ise Darülbedayi'ye yöneldim. Tiyatro izleme alışkanlığımı kazanmamda Darülbedayi'nin önemli bir yeri olduğunu belirtmek istiyorum.
|
Ekonomi'de erdemli mal diye bir tabir bulunur.
"Erdemli mal, ilk kez Richard Musgrave tarafından tanımlanan, toplumun sağlığı ve refahı açısından gerekli olduğu hâlde yeterli bilgi, eğitim veya gelir düzeyi olmadığı için talebin yetersiz kaldığı mal veya hizmettir."
Biletlerinin ucuz olması, insanlara tiyatro izleme alışkanlığı kazandırması ve tiyatroyu sevdirmesi açısından şehir tiyatrolarını da erdemli mal kategorisinde bahsedebiliriz.
Ayrıca bu tiyatrolar, nispeten pahalı olan özel tiyatrolara da bir alternatiftir. Dışarıda içeceğiniz bir kahveden kısarak kendinize bir tiyatro bileti alabilirsiniz. (Bu karşılaştırmayı yapmayı pek sevmesem de...)
Yine aynı şekilde Film Ekimi ya da Film Festivalleri gibi etkinliklerde de haftaiçi uygun fiyata biletler bulunmakta, hatta bazen sponsorlar sayesinde bazı indirimlerden yararlanılabilmektedir.
İKSV Film Ekimi & Tiyatro Festivali |
"Kendinize yatırım yapmak, yapacağınız en iyi yatırımdır. Sadece hayatınızı iyileştirmekle kalmaz, etrafınızdaki herkesin yaşamını iyileştirir." Robin S. Sharma
Emel
Ekim, 2018
Yorumlar
Yorum Gönder