TİYATRO GÜNLÜĞÜ: GEÇ KALANLAR - İSTANBUL ŞEHİR TİYATROLARI (DARÜLBEDAYİ)

Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde izleme fırsatı bulduğum Geç Kalanlar, üç kadın ve bir erkek oyuncunun canlandırdığı 100 dakikadan oluşan iki perdelik bir oyun. Kadınlar ve erkekler arasındaki ilişkiyi işleyen bu oyun ilk gösterimini 23 Kasım 2016’da Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde yapmıştır. İşlenen konu sıradan olsa da vermek istediği mesaj ilgi çekici ve yer yer düşündürücü.  



İlk perdede olaylar biraz yavaş ilerlese de ikinci perdekiler sizleri etkisi altına alabiliyor. Oyun, bazen güldüren bazen de üzerinde durulmasını sağlayıp düşündüren sahnelere sahip. Dekor olarak tek bir dekor kullanıldığından oyun boyunca herhangi bir duraksama olmuyor.

İnsanlar doğası gereği içlerinde biraz da olsa ego barındırır. Bazen bu ego insanların gözlerinin üstüne bir sis olarak iner ve diğer insanlar ile iletişiminin önüne geçer.  Günümüzde de, çoğu insan fedakârlıkta bulunmaktan uzak, kendinden ödün vermemeye yemin etmiş durumda. Oyunumuzda da karı-koca arasındaki egoya şahit oluyoruz. Evliliklerinde hata yapan bir tarafın olması bu evliliğin bitmesi için yeterli bir sebep midir?

Defne Gürmen ve Zafer Kırşan’ın canlandırdığı karı-koca rolünde, adam karısını aldatmıştır. Elçin Atamgüç’ün yer yer komediyi yer yer de dramı muhteşem sahnelemesiyle taçlanan bu oyunda karakterlerin isimleri bilinmemektedir. Aslına bakarsanız oyun süresince önemli olan isimler değil, iletilmek istenen mesajdır.


Oyunumuzda, bir gece aynı mekânda karakterler toplanır ve evliliklerindeki mevcut sorunları ele alıp bunlar üzerinde konuşarak yanıt bulmaya çalışırlar. Bazen şiddetli bazen de duygusal sahnelere tanıklık ettiğimiz bu oyun aslında yaşarken gördüğümüz ama gözümüzdeki sis yüzünden farkına varamadığımız, vardıysak da bir kenara itelediğimiz her şeyi bizlere tüm çıplaklığıyla sunuyor. 

Affetmek gerçekten zor mudur? Peki ya özür dilemek? Yahut seni seviyorum demek? Hayat hızlıca akıp gidiyorken belki de söylemekten utandığımız için bazı şeylere geç kalıyoruz. Özür dilemek insanı küçük düşürmez, seni seviyorum demenin karşımızdakini şımartmayacağı gibi. İçinde bulunduğumuz anı yaşarken ileride pişman olmayacağımız kararlar vermeliyiz. Gün gelir bugün söylemediğimiz sözler ya da gerçekleştirmediğimiz davranışlar için pişmanlık duyabiliriz. İnsanların birbirini kırması çok kolayken mutlu etmek neden zor olsun?



Şuanı yaşarken değerini bilmediğiniz şeylerin aslında ne kadar da değerli olduğunu görmenizi sağlayacak etkileyici bir oyun. İzlediğim tüm oyunlar içerisinde iletmek istediği mesaj açısından beni en çok etkileyen ve sonrasında da uzun süre düşünmemi sağlayan bu oyunu sizler de mutlaka izlemeli ve üzerinde düşünmelisiniz.



Geç Kalanlar Oyun Kitapçığından Bir Alıntı

Oyunun Şehir Tiyatroları'ndaki sayfasına gitmek için tıklayın.

Oyunun fragmanına da aşağıdan ulaşabilirsiniz.





Nermin

Yorumlar