“Kitap okumayı alışkanlık haline ne zaman getirdin?” diye sorsanız buna kesin bir cevap veremem. Belli dönemlerde ne yazık ki bu alışkanlığım biraz zayıflıyor. Ekim ayı da benim için öyle bir dönemdi. Tekrar serüvene katılmak adına Kasım ve Aralık ayları için kendime bir yol haritası hazırladım desem doğru bir tabir olacağını düşünüyorum bu aşamada. Şimdi sizlere bu haritada yer alan kitapları listeleyeceğim:
Daha önce okuduğum kitapları yorumladığım sayfa da mevcut.
İçimizdeki Şeytan - Sabahattin Ali: Kürk Mantolu Madonna ve Kuyucaklı Yusuf'tan sonra Sabahattin Ali'nin okunması gereken kitaplarından biri. Dili diğer kitaplarına nazaran ağır olduğu için belli noktalarda okumakta zorlanabilirim diye düşünüyorum. Kitapta asıl anlatılmak istenen şey ise, toplumun insanlar üzerindeki gücü ve bu güç karşısında zayıf insanların düştüğü zor durumdur. Her insanın içinde derinlerden gelen bir ses olduğuna -şeytana- işaret etmektedir.
"İsteyip istemedeğimi doğru dürüst bilmediğim, fakat neticede aleyhime çıkarsa istemediğimi iddia ettiğim bu nevi söz ve fiillerimin daimi bir mesulünü bulmuştum: Buna içimdeki şeytan diyordum, müdafaasını üzerime almaktan korktuğum bütün hareketlerimi ona yüklüyor ve kendi suratıma tüküreceğim yerde,
haksızlığa, tesadüfün cilvesine uğramış bir mazlum gibi nefsimi
şefkat ve ihtimama layık görüyordum. Halbuki ne şeytanı azizim,
ne şeytanı? Bu bizim gururumuzun, salaklığımızın uydurması.."
Olağanüstü Bir Gece - Stefan Zweig: Burjuvanın sıradan ve rahat hayatına alışmış olan bir adamın bir gün suç işleyerek tekrar benliğini hissetmeye başlamasını ele almaktadır. Çoğu eserlerindeki gibi Zweig, bu kitapta da okuyucuyu sıkmadan aktarmak istediği mesajı ilettiği kesin gibi görünüyor.
Felatun Bey ile Rakım Efendi - Ahmed Mithad Efendi: Tanzimat Edebiyatı'nın önemli temsilcilerinden biri olan Ahmed Mithad
Efendi, dönemin diğer yazarları gibi batılılaşma ve modernleşme olaylarını
kitabında işlemiştir. Bir tarafta Batı özentisi Felatun Bey diğer tarafta ise
Doğu ve Batı'yı birlikte benimseyen Rakım Efendi yer almaktadır. Mithad Efendi,
dönemin toplumunda hakim olan batılılaşmayı yanlış algılayan kesimlerin de
olduğunu kahramanımız üzerinden bizlere aktarmaktadır. İş Bankası Kültür
Yayınları'nın Türk Edebiyatı Klasikleri olarak çıkarttığı bu yeni basımın
ilgimi çekip okuyacak olmamda etkisi olduğunu da söylemem gerek.
Kara Kitap - Orhan Pamuk: Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk, bu eserinde kendisini terk eden eşini bulma umuduyla maceraya başlayan Galip'in kimlik sorununu ele almaktadır. Bir başkasına ait kimliğe bürünmek, onun gibi davranmak ve hissetmek mümkün müdür? Pamuk'un bu eseri de uluslararası kapsamda birçok dile çevrilmiştir.
Nermin
Yorumlar
Yorum Gönder