Contemporary İstanbul - Çağdaş Sanat Fuarı

"Çağdaş sanat, estetik yargıları temellendirmenin imkansızlığından yararlanır ve onu anlamayanların ya da orada anlaşılacak bir şey olmadığını idrak edemeyenlerin suçluluk duyguları üzerinden spekülasyon yapar." Baudrillard.
İstanbullular arasında çok popüler bir yere sahip olan ve geçtiğimiz yıl 13.’sü düzenlenen Contemporary Istanbul, farklı coğrafyalardan sanatçıların eserlerini ziyaretçilerine gösteren bir fuar.

Ziyaretçilerin durmadan fuardan fotoğrafları ve videoları sosyal medya hesaplarında paylaşması bazı kesimler tarafından eleştiri yağmuruna tutulsa da, paylaşımlar sayesinde fuarın her sene artan bir ivme kazanarak ziyaretçi sayısını arttırdığı da bir gerçek. Bu durum aslında başka bir sorunu beraberinde getiriyor: Herkesin gidip fotoğraf paylaşması bir fuarın değerini düşürür mü? Gidenlerden bir kısmının tek amacı fuarda çektiği fotoğrafları sosyal medya hesaplarından paylaşmak. Bu durum kimi zaman garip olayların yaşanmasına sebebiyet veriyor. Eseri incelemek istiyorsunuz ama eserin önünde fotoğraf çekilme sırasına giren insanlar size engel oluyor.

Üniversite yıllarımda kendimi kültür ve sanat alanında geliştirmeye odaklandığım için müze gezilerimi, tiyatro ve ödüllü film izleme alışkanlığımı arttırmaya çalıştım. Contemporary Istanbul da hep gitmek istediğim ama okul yoğunluğumdan dolayı bir türlü gitmeye fırsat bulamadığım bir fuardı. Bu döngüyü 2018 yılında kırmayı başardım!


Üç gün süren fuarın üçüncü günü gitmeme rağmen fuara ilgi hala yoğundu. Uzun bir bilet kuyruğuna girdikten kısa süre sonra hızlı bir şekilde biletlerimizi alarak içeri girmeyi başardık. Fuar, büyük bir alana kurulmuştu; gezmeyi iki saate yakın sürede bitirmeyi başardık. Eserler açısından konuşursam; bazı noktalarda Baudrillard'ın sözüne hak verdim, bazı eserleri ise çok beğendim. Sizlerle o günden kalan birkaç fotoğraf karesi paylaşarak yazıyı sonlandırmak istiyorum!








Kültür ve sanat etkinliklerine bakış açımı anlattığım yazıyı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz. Bu tür etkinlikler ülkeler için önemli bir yere sahiptir. (Bkz: Kendinize Yapacağınız En İyi Yatırım)Peki ya siz Baudrillard'ın sözüne katılıyor musunuz?
EmelOcak 2019



Yorumlar